Huis > Afkomst

De hoogtepunten

van het merk

Het symbolische Bier van brouwerij 3 MONTS,
haar geschiedenis, haar assortiment, zonder druk!

FRANS BIER

UIT VLAANDEREN

3 MONTS bier wordt gebrouwen te Saint-Sylvestre-Cappel, in de streek van Trois-Monts die Frans-Vlaanderen een wat bergachtige uitstraling geeft. De naam 3 MONTS komt van Casselberg, Catsberg en Récolletsberg die hun stempel drukken op het lokale landschap.

In Vlaanderen, waar wijnstokken nauwelijks of slecht groeien, wordt het verbouwen van gerst al vroeg aangemoedigd omdat dit gewas zowel van vocht (veel voorkomend in de streek) als grondwater (irrigeert de vlaktes en bergen van Vlaanderen op efficiënte wijze) houdt.
In de XIXe eeuw heeft elk dorp haar eigen brouwerij, sommige zelfs meerdere. Twee wereldoorlogen en hun vernielingen hebben tot het verdwijnen van Vlaamse brouwerijen geleid. Desondanks hun voorspelde achteruitgang blijft de familie Ricour te Saint-Sylvestre-Cappel haar tafelbier brouwen. Dit zal in 1984 leiden tot het creëren van het beroemde 3 MONTS bier.
Dit «Franse» bier uit Vlaanderen heeft door een rijke geschiedenis met uiteenlopende invloeden door de eeuwen heen haar eigen identiteit gesmeed.

pub 3 monts

3 MANNEN

AAN DE BASIS VAN 3 MONTS BIER

Het is in de Brouwerij van Saint-Sylvestre, die standhoudt tegen de ondergang van Brouwerijen in Vlaanderen na de oorlog, dat 3 MONTS bier in 1984 het levenslicht ziet.

Het idee van Pierre Ricour en zijn zonen François en Serge ontstaat uit een gemeenschappelijke nostalgie voor bier van hoge gisting dat meer karaktervol is en een rijkere smaak heeft. Het trio ontwikkelt vervolgens 3 MONTS bier, een streek- en degustatiebier waarvan de grondstoffen uit Noord-Frankrijk komen.

Het trio kiest voor een «Belgische» bierfles om zich van collega-brouwers te onderscheiden die champagne-achtige flessen gebruiken. Het oogst onmiddellijk succes.

3 MONTS bier is een van de eerste degustatiebieren van hoge gisting in Frankrijk.

EEN KURKKRAM

OP DE FLES

Op een warme zomerdag in juli 1985 vertrekt Pierre Ricour om stalen van 3 MONTS bier in Nederland te leveren. Door de warmte knallen alle kurken en het bier loopt uit in de autokoffer.

Terug in het bedrijf bestudeert het trio de technische en economische mogelijkheden om te verhinderen dat dit ongeluk opnieuw gebeurt: de 3 MONTS flessen zullen voortaan van een kurkkram voorzien zijn. Tegenwoordig gebruiken slechts enkele Champagnehuizen dit systeem nog.

3 GENERATIES

LANG HETZELFDE RECEPT

De authentiek smaak van 3 MONTS bier is deels aan haar unieke gist te danken. Destijds bestelt Pierre Ricour 2 soorten gist uit Denemarken en Engeland die hij op vloeipapier ontvangt. Hij laat ze werken in een testkolf in het laboratorium: de 2 soorten gist versmelten en worden één!

Deze unieke, flocculerende (zelfs luie) gist werkt niet naar behoren en eet niet alle suikers op zodat een correcte gisting onmogelijk is. Een uniek procedé wordt uitgewerkt waardoor de gist correct zijn werk kan doen om zo een kwaliteitsvol en alcoholisch evenwichtig bier te produceren.

Sinds 1984 is het recept onveranderd gebleven.

Om aan de nieuwe etiketteringsnormen te beantwoorden en duidelijkere informatie aan consumenten te verschaffen, is het etiket herwerkt, maar met behoud van haar originele codes: een ovale vorm, typisch voor de Angelsaksische mode ten tijde van haar creatie, de 3 MONTS, de leeuw van Vlaanderen en de blonde kleur van de korenvelden.

Leuk of niet, het historisch embleem van het merk, de kurkkram, blijft bewaard!

3 MONTS

BIER VANDAAG

3 MONTS bier dat lange tijd uitsluitend in flessen van 75 cl (en dit om van een uniek deelmoment te genieten) werd verpakt, is vandaag terug te vinden in vaten van 20 l, in flessen van 33 cl en in packs. Zo kunnen bierliefhebbers op en top genieten van nieuwe verbruiksmomenten.

Om nog meer smaken en aroma’s aan te bieden, is 3 MONTS bier verkrijgbaar in Triple, Bio en Saison versie.

Elk recept blijft trouw aan haar landelijke en Vlaamse afkomst: karaktervolle en authentieke bieren op basis van hoofdzakelijk lokale ingrediënten. De brouwers van 3 MONTS bier vinden het belangrijk om de lokale en eeuwenoude knowhow te respecteren en hun flessen met de vrijgevigheid van de Vlaamse streek te vullen.

Vandaag wordt 3 MONTS bier in heel Frankrijk gedronken: thuis of op café, in kroegen … overal waar gezelligheid ervoor zorgt dat er met volle teugen van wordt genoten.

Bent u meerderjarig
in uw land
om deze site te betreden?